Дата придбання послуги: 14 травня 2015 Написано: 27 червня 2015 |
Турфірма: My Travel (Київ) Вид послуги: экскурсионный тур |
Компанія My Travel своєю брехнею споганила мою відпустку, крім того, 400 євро просто пішли на повітря.
Тепер про все по порядку.
Після травневих свят дізнався, що з 30 травня по 14 червня 2015 року у мене буде відпустка, і спланував важливу в особистому плані туристичну поїздку до Берліна з 10 по 14 червня - купив квитки на літак, сплатив готель (тут My Travel зовсім не до чого ). Потім побачив на сайті "Акорд-туру" тур "Уікенд у Прибалтику" з 30 травня по 4 червня, за дуже смішну ціну (щось близько 3800 грн. з візою), у Прибалтиці ще ніколи не був, і подумав, що було дуже класно спочатку з'їздити в Прибалтику, а потім злітати в Берлін. Виникало лише питання з Шенгенською візою для Німеччини – було цілком очевидно, що якщо я не отримаю Шенген для виїзду до Берліна до поїздки до Прибалтики, то після повернення з туру, за 5 днів я його оформити не встигну (німці пишуть мінімум 5 робочих днів + 2 дні на візовий центр).
З усім цим 14 травня 2015 року я прийшов до турагента "Акорд-тура" - у туристичну компанію "My Travel". Розмова була наступна - я дуже хочу поїхати в тур Прибалтикою, проте поїздка до Берліна, повністю оплачена на момент звернення в турагенство, для мене пріоритет. Тому я готовий купити тур до Прибалтики, але лише за умови, що отримаю мультивізу, або мені до 21 травня 2015 року повернуть мій паспорт, і тоді я ще до виїзду до Прибалтики встигну звернутися за Шенгеном до німецького посольства.
При цьому ще раз наголосив, що якщо є хоч якийсь ризик, то ви попередите - краще тоді одразу нічого не починати, я не можу втратити поїздку до Берліна.
Однак у турагентстві запевнили, що ймовірність отримання естонської мультивізи дуже висока (у мене до цього в паспорті за останні 3 роки було до 10 шенгенів, у тому числі іспанський мульти), вони звичайно не можуть гарантувати, яке рішення ухвалить консульство, але дуже проситимуть . Тоді я поцікавився - чи можуть вони хоча б гарантувати, що подадуть мої документи в естонське посольство не пізніше 15 травня, щоб якщо в мультивізі відмовить, я мав можливість, отримавши числа 21-22 тому свій закордонний паспорт, ще до виїзду в Прибалтику зайнятися оформленням німецького шенгену Мені пообіцяли, що подадуть документи у вказаний термін. Також я запропонував турагенству пред'явити в естонське посольство мої бронювання по Німеччині (авіаквиток та оплачений готель), щоб посольство врахувало їх при вирішенні питання про вид візи (одноразовий в'їзд, дворазовий в'їзд або мульти), проте турагентство відмовилося, повідомивши, що вони так ніколи не роблять. У результаті мене запевнили, що мені нема за що переживати, що є висока ймовірність отримання мультивізи, або ж я отримаю назад свій паспорт, і у мене вистачило ідіотизму довіритися, віддати паспорт і сплатити за тур...
Певні підозри виникли 18 травня, коли я зателефонував до турагентства My Travel поцікавитися - чи подано вже в посольство мої документи, у відповідь почув щось нерозділено-невпевнене, мовляв, начебто так, і мені порекомендували ні за що не турбуватися, все буде гаразд .
Свій паспорт я знову побачив лише 30.05.2015, вже у Львові, у терміналі "А", в автобусі, що прямує в тур. І там стояв одноразовий естонський шенген... Заради справедливості варто сказати, що про те, що шенген одноразовий - мені повідомили телефоном 28 травня, при цьому повідомивши, що свій паспорт зможу отримати тільки у Львові, в автобусі. Коли я нагадав представнику (він же директор) турагентства про наші домовленості – він сказав, що нічого не вийшло, і він не винен, що туроператор подавав документи на візу безпосередньо під тур. Тоді я запропонував самому турагентству якось виправити ситуацію, наприклад, сприяти мені в отриманні німецького шенгену (адже у турфірм у цьому плані значно більше можливостей, і за термінами розгляду, у тому числі, ніж у звичайних громадян), проте мене запевнили, що це неможливо, якщо я не куплю у них тур до Німеччини. При цьому директор турагентства My Travel повідомив, що в німецькому візовому центрі (він дізнавався!) є процедура за додаткову плату прискореного, за 3 дні отримання візи, і запропонував мені зайнятися цим самостійно.
Результат: я подав документи до Візового центру Німеччини 5 червня, звичайно, ніякої прискореної процедури за доплату там немає і близько, і, природно, візу не встиг отримати ні 10, ні навіть 14 червня. У результаті поїздка до Берліна зірвано, важливі особисті плани та 400 євро втрачені.
Очевидно, що послугами компанії My Travel я більше ніколи не скористаюся і нікому не раджу - їм не можна довіряти, заради свого прибутку вони готові давати нездійсненні обіцянки.
Звичайно, якби я хоча б на 1% знав про ризик не поїхати до Берліна, ніколи б не пішов на авантюру з покупкою цього прибалтійського туру, наскільки гарним він не був би.
Зрозуміло, що турфірма не може гарантувати саме мультивізу, але вона просто зобов'язана попередити клієнта, що свій паспорт він отримає тільки в автобусі, що документи на візу подаватимуться всі разом, безпосередньо перед туром, і якщо клієнту важливіша інша поїздка, то від цієї йому краще відмовитись, тому що є обґрунтований ризик. Так роблять ті турфірми, які в першу чергу цінують свою репутацію, але тільки не My Travel.