У Херсоні щотижня фіксують 600-700 атак російських дронів, які перелітають з протилежного берега Дніпра. Ціллю для дронів стають цивільні мешканці міста.
Дуже важлива і серйозна тема. Багато чую, що військові стали агресивними в спілкуванні. Ба більше - помітив це і в собі. Дуже довго намагався розібратися в цій темі і, здається, маю для вас відповідь.
Південь Донеччини. Новопавлівський напрямок на лінії фронту. Росіяни окупували Курахове і Велику Новосілку та намагаються просуватись далі, вздовж траси в сторону Запоріжжя. Запеклі бої тут тривають за кожне село і кожну хату. Одну ділянок оборони тримає героїчна 79-та Таврійська бригада Десантно-штурмових військ ЗСУ.
Тільки так, з антидроновою рушницею і відкритим тентом, десантники 79-ї бригади заїжджають на позиції. Дістатись туди можна лише через дорогу Донецьк–Запоріжжя, яку російські війська намагаються контролювати ударними безпілотниками. Тому зі старенького американського "Хамві" водій витискає все можливе.
Російські окупанти вже взяли кілька вулиць села Костянтинопіль і намагаються рухатись далі на захід. Ворог явно переважає в кількості дронів. І не тільки. Артилерією та авіацією росіяни рівняють все навкруги, щоб не дати нашим підрозділам закріпитися і створити глибокоешелоновану оборону.
Переважно від обстрілів страждають села, в яких і досі проживає чимало цивільних. Ще півтора місяці тому пані Надія навіть і уявити не могла, що її село стане зоною запеклих бойових дій. Та, попри обстріли і вмовляння наших військових, кидати своє господарство вона поки не наважується.
Бачимо, як десантники 79-ї бригади допомагають нашій піхоті відбивати черговий ворожий штурм американською гарматою М119. Хлопцям доводиться випускати понад сотню снарядів за добу.
Незважаючи на тертя у відносинах зі США, боєкомплекту гармашам поки вистачає. "Снаряди, слава Богу є, хоча хотілося б кращої якості", - каже артилерист Володимир.
Оскільки снаряди на американську зброю можуть швидко закінчитись, основну ставку десантники роблять на ударні дрони. Подекуди ворожі штурми тільки дронами і відбивають. Спостерігаємо, як майстерно наш екіпаж FPV знищує будинок, де засіли російські штурмовики.
Чому дрони не замінять людей, як розвідка «Азову» бере в полон окупантів та планує бойові виходи, чи є Бог на війні, про що говорив з росіянами в полоні та як вони намагалися приховати теракт в Оленівці. Про все це нам розповів командир взводу розвідки РРСП 12 бригади спеціального призначення «Азов» Микола Кущ на псевдо «Фрост».
Українські воїни звільнили Боромлю від російської армії 26 березня 2022 року. До третьої річниці деокупації журналісти зібрали спогади трьох боромлянок про той період. Кожна з жінок намагалася тоді протистояти російській навалі. Почитати можна за посиланням.
Як зосередитись на майбутньому та реабілітації, коли гризуть думки: а чи міг я щось вдіяти? Бойовий медик Іван Ніколенко навчив тисячі людей такмеду та одного разу він опинився у ситуації, коли довелося надавати допомогу й собі. Один вибух змінив все. Протитанкова міна. Посестра Іра загинула на місці. Іван вижив, пройшов через операції й реабілітацію, але біль від втрати залишився. У четвертому епізоді «З тобою» — історія про відновлення, силу дружби та важливість не мовчати про любов.
У ніч на 27 березня армія РФ атакувала Дніпро безпілотниками. У місті пошкоджені багатоповерхівки, палають автівки, понівечена цивільна інфраструктура. Рятувальники ліквідовують наслідки атаки. На місцях працюють екстрені служби. Детальніше у матеріалі Суспільного.
Один день у Костянтинівці із «Білими янголами».
Офіційна дата звільнення Тростянця з російської окупації – 26 березня 2022 року. Активна фаза визволення почалася ж 21 березня. Спогади учасників.